Kiinalainen lääketiede länsimaissa

WHO

Kiinalainen lääketiede on vanha yleislääketiede, jolla on hoidettu kaikkia sairauksia. Maailman Terveysjärjestö WHO on tiedostanut tämän ja ottanut akupunktuuriin ja yrttilääkintään hyvin myönteisen kannan; se on muun muassa julkaissut akupunktuurihoitoon soveltuvista sairaustiloista listan, jossa on yli neljäsataa (länsimaista) nimikettä. 

Kiinalainen lääketiede Euroopassa ja länsimaissa

Eurooppaan kiinalainen lääketiede tuli akupunktuurin muodossa jo 1600-luvulla, ja 1800-luvulla se oli Euroopassa ja Yhdysvalloissa ylempien yhteiskuntapiirien harrastama muodikas hoitomuoto. Varsinaisen läpimurtonsa se kuitenkin teki vasta 1930-luvulla Ranskassa. Suomessa kiinnostus akupunktuuriin heräsi 1970-luvulla, mutta hyvin kapeassa, länsimaisessa muodossa, lähinnä kivunlievitykseen käytettynä. Perinteistä kiinalaista lääketiedettä Suomessa on voinut opiskella 1980-luvun loppupuolelta asti.

Kiinalaisen lääketieteen arvostus itsenäisenä lääketieteenä on kasvamassa kaikkialla maailmassa. Länsimaissa toimii jo satoja kouluja, jotka antavat alalla kolmi-nelivuotisen koulutuksen. Ammatissa toimivia terapeutteja on kymmeniätuhansia.