Mitä hoidetaan?

Perinteinen kiinalainen lääketiede (PKL) on vanha yleislääketiede, jolla on hoidettu kaikkia sairauksia ja vaivoja, niin akuutteja kuin kroonisia. Nykyaikana on kuitenkin hyödyllistä tarkastella sitä myös länsimaisen lääketieteen rinnalla: kummallakin on omat vahvuutensa, jotka täydentävät toisiaan ja nimenomaan potilaan hyväksi, kuten maailmalla, myös länsimaissa enenevästi havaitaan.

Kiinalainen lääketiede tarkastelee ihmistä kokonaisuutena. Diagnoosia varten kootaan potilaan kaikki tai lähes kaikki oireet, että voidaan hahmottaa, mikä syndrooma tai häiriömalli potilaalla on. Mallia tarkennetaan joka potilaskäynnillä, koska tilanne muuttuu koko ajan. “Nuha” tai “ahdistus” tai “mahakipu” tai “väsymys” – joita potilas ehkä valittaa tullessaan – sijoitetaan dignoosissa muiden oireiden joukkoon, jolloin nähdään minkä häiriömallin osa tämä oire on, ts. nähdään mikä potilasta pohjimmiltaan vaivaa. Yksittäisen oireen pohjalta hoitoa ei voi eikä pidä antaa. Tämä näkökulma antaa PKL:lle laajan liikumisalan ja soveltuvuuden, koska sillä voidaan hoitaa sellaisiakin vaivoja, joille ei löydy länsimaista nimikettä. Sillä voidaan myös ehkäistä puhkeamassa olevia vakavampia häiriöitä ja toisaalta helpottaa potilaan oloa tilanteissa, joissa sairaus ei ole kokonaan parannettavissa.

Länsimaisen lääketieteen vahvuuksia ovat kysy nopeisiin ja voimakkaisiin toimenpiteisiin sekä mikrotason analyyseihin. Siksi kiinalaisen lääketieteen harjoittajat suosittelevat potilaalle länsimaisen lääketieteen tutkimuksia ja hoitoja heti, kun se näyttää aiheelliselta. Tämä silmällä pitäen PKL-hoitajiksi opiskelevat suorittavat myös tietyn määrän länsimaisen lääketieteen opintoja.

WHO on laatinut yli 400:n nimikkeen listan vaivoista ja sairauksista, joita kiinalaisella lääketieteellä voi hoitaa. Lista ei ole kattava, eikä sen ole myöskään tarkoitus antaa ymmärtää, että siitä löytyviin vaivoihin saisi aina apua akupunktion ja kiinalaisen lääketieteen avulla. Sen pohjalta voi kuitenkin saada alustavan käsityksen näiden hoitomuotojen mahdollisuuksista. 

Esimerkkejä tavallisista sairauksista ja vaivoista, joiden hoidossa voidaan käyttää akupunktiota ja muita kiinalaisen lääketieteen hoitoja:

  • lievät hengitystieinfektiot, astma, siitepölyallergiat, ihottumat
  • erilaiset lihasvaivat ja nivelkivut – iskias, tenniskyynärpää, jännetupen tulehdus, ”penikkatauti” eli lihasaition tulehdus, niska- ja hartiakivut, jne
  • hermoperäiset kivut ja toimintahäiriöt – kolmoishermosärky, Bellin pareesi, trigeminushermon särky, MS-tauti, hemiplegia
  • reuma ja muut niveltulehdukset
  • päänsärky, migreeni, huimaus, tinnitus, alentunut kuulo, Meniéren syndrooma, korkea tai matala verenpaine, useat silmäsairaudet
  • unettomuus, väsymys, masennus, muistiongelmat
  • huono ruokahalu, ruuansulatuksen ja suoliston toiminnan häiriöt, ärtynyt paksusuoli, nesteturvotus (ödeema)
  • kuukautishäiriöt ja monenlaiset muut gynekologiset sekä hormonaaliset vaivat (esim. myoomat, endometrioosi) 
  • hedelmättömyys, raskauspahoinvointi
  • virtsarakko- ja virtsatiehyttulehdukset, laajentunut eturauhanen, yökastelu

Vakavat ja vähänkään arveluttavat tapaukset lähetetään aina myös lääkärin tutkittaviksi ja hoidettaviksi.