Yrtit

yrtitPerinteinen kiinalainen lääketiede on noin 5000 vuotta vanha ja se perustuu pitkälti kokemusperäiseen tietoon. Siinä on kaksi päämenetelmää hoitaa energiaepätasapainoja: akupunktuuri ja rohdokset. Niitä on käytetty Kiinassa perinteisesti silloin, kun muut menetelmät kuten ruokavaliomuutokset, liikunta, hieronta ja meditaatio eivät ole toimineet.

Kiinalainen rohdosmedisiina sisältää suurimmaksi osaksi kasvikuntaan kuuluvia rohdoksia, mutta lisäksi käytetään myös eläinkuntaan ja mineraaleihin kuuluvia substansseja. Aluksi kiinalainen rohdosmedisiina oli kansan parissa tapahtuvaa parantamista. Varsinaiseksi ammatiksi se tuli noin 2000 vuotta sitten Han-dynastian (25-220 jKr.) aikana, jolloin alettiin myös systemaattisesti dokumentoida historiallista tietoa. Vanhin tunnettu teksti on vuodelta 168 eKr. nimeltään ”Reseptejä 52 vaivaan” (Wu Shi Er Bing Fang). Rohdosformuloiden (reseptien) isänä tunnetaan Zhang Zhong Jing, jonka teosta ”Keskustelu Kylmän aiheuttamista sairauksista” (Shang Han Lun, kirjoitettu noin v. 200) pidetään perustana kaikelle kiinalaisen lääketieteen rohdosmedisiinalle. Se sisältää yli 300 eri reseptiä, joista hyvin monia käytetään vielä tänäkin päivänä. Vuonna 1977 julkaistu teos Encyclopedia of Traditional Chinese Medicine Substances (Zhong Yao Da Ci Dian) sisältää 5767 yksittäistä rohdosta ja on tällä hetkellä yksi kattavimmista kiinalaisen rohdoslääkinnän teoksista.

Kun kiinalaisia rohdoksia käytetään, on tärkeää ymmärtää, että niitä käytetään energian – Qin ja Veren – näkökulmasta. Jokaisella rohdoksella on tietyt ominaisuutensa: lämpötila, maku, suunta ja mihin meridiaaniin se ensisijaisesti vaikuttaa. Lisäksi niillä on tietysti myös omat tehtävänsä (esim. vahvistaa Qitä, ravitsee Verta, poistaa Kuuma-Kosteutta jne.). Tästä johtuen kiinalaisia rohdoksia käyttävän terapeutin tulee olla hyvin perillä kunkin käyttämänsä rohdoksen ominaisuuksista ja kuinka niitä yhdistellään rohdosresepteiksi. Kiinalaisia rohdoksia käytetään harvoin yksinään ja tyypillinen rohdosformula käsittääkin noin 6-18 eri rohdosta.

Rohdoshoitoja tekevän terapeutin tulee olla myös hyvin perehtynyt kiinalaisen lääketieteen mukaisen diagnoosin tekemiseen, jotta vahinkoja ei sattuisi. Halutessasi käyttää kiinalaisia rohdoksia ota aina ensin yhteyttä alan terapeuttiin ja konsultoi häntä. Näin varmistut siitä, että saat vaivaasi mahdollisimman oikean reseptin ja rohdosten käyttö on turvallista. Pelkän oireen mukaan on hyvin vaikea itse valita oikea rohdosformula, sillä sama oire voi johtua useasta eri syystä (esim. päänsärky voi johtua Maksan Qin stagnaatiosta, Maksan Yangin noususta, Kosteudesta, Veren vähyydestä jne.) ja jokaiseen syndroomaan on oma rohdosformulansa. Rohdosten väärä soveltaminen voi olla kohtalokasta.

Länsimaissa on oltu huolestuneita tiettyjen rohdosten myrkyllisyydestä. On totta, että on joitakin yksittäisiä rohdoksia, joilla on hyvinkin voimakas vaikutus. Siksi kiinalaisia rohdoksia ei juuri käytetä yksinään, vaan ne ovat osana tasapainoitettua reseptiä. Jotkut rohdokset on tehty myrkyttömiksi tietyllä valmistusmenetelmällä, kuten esimerkiksi liottamalla inkiväärimehussa.

Rohdosformuloita käytetään joko yksin tai yhdessä akupunktuurin kanssa, tapauksesta riippuen. Ne tukevat hyvin toinen toisensa terapeuttista vaikutusta.

Rohdosvalmisteet

Yksilölliset rohdosvalmisteet

Kiinalaisen lääketieteen mukaisen diagnoosin jälkeen tehdyt henkilökohtaiset rohdosreseptit.

Teet/Keitokset

Yleinen tapa käyttää rohdoksia on keittää niistä teetä. Kuivattuja rohdoksia keitetään vedessä keskimäärin 20 minuuttia, siivilöidään ja juodaan. Tällaisilla keitoksilla on voimakas vaikutus, sillä ne imeytyvät nopeasti. Niitä on myös helppo muunnella tarvittaessa.

Jauheet

Jauheet ovat hienoksi jauhettuja rohdoksia. Niitä voidaan käyttää ihosairauksien hoidossa tai puhalletaan nenään tai kurkkuun paikallisvaikutuksen aikaansaamiseksi. Myös joitakin kovia mineraaleja on helpompi käyttää jauheen muodossa. Jauheita voidaan lisätä myös keitoksiin.

Pillerit

Pillerit tehdään jauheista ja juoksevista aineista, kuten hunajasta, vedestä, riisi- tai vehnäjauhomassasta tai tärkkelyksestä. Pillerit imeytyvät hitaammin ja pidemmän aikaa, niitä on helpompi myös varastoida. Pillerien käyttö on helpompaa, kun hoidetaan kroonisia sairauksia tai akuuteissa tapauksissa, kun tarvitaan nopeaa hoitoa.

Pehmeät uutteet/siirapit

Uutteet ja siirapit tehdään keittämällä rohdoksia hiljalleen vedessä tai vihannesöljyssä, joka sitten väkevöitetään ja muutetaan kumimaiseksi tai siirappimaiseksi massaksi. Pehmeitä uutteita ja siirappeja käytetään sisäisesti tai hoitavina laastareina.

Pakastekuivatut jauheet/rakeet

Rohdoksista valmistetaan suuria määriä keitteitä ja neste siivilöidään ja lopusta tehdään taikinaa yhdessä tärkkelystäytteen kanssa. Sitten taikinasta tehdään jauhetta tai rakeita. Pakastekuivattuja jauheita ja rakeita käytetään yleisimmin Japanissa ja Taiwanissa ja niiden käyttö on yleistynyt myös länsimaissa. Niiden tuottamista valvotaan tiukoilla säännöillä Japanissa ja myös Euroopassa. Näin voidaan olla varmoja siitä, että ne sisältävät sitä, mitä niiden on ilmoitettu sisältävän.

Valmisrohdosvalmisteet

Valmisrohdosformuloita on saatavilla useissa eri muodoissa, joita voi ostaa rohdoskaupoista tai joita herbalisti voi määrätä.

Pillerit

Pillereitä tuotetaan ensisijaisesti Kiinassa, mutta myös monet länsimaiset yritykset valmistavat pillereitä käyttäen Kiinasta tuotettuja rohdoksia. Suosittelen länsimaissa puristettuja pillereitä, joissa on tarkemmat tiedot niiden sisällöstä.

Kapselit

Kapselit sisältävät jauhettuja rohdoksia. Käytetään samalla tavoin kuin pillereitä.

Tinktuurat

Tinktuurat valmistetaan liottamalla rohdoksia alkoholissa ja niitä käytetään Kiinassa pääasiallisesti niveltulehdustiloissa tai satunnaisesti vahvistavissa juomissa. Länsimaissa tinktuuroiden käyttö on yleisempää myös sisäisesti ja niitä valmistavat myös monet länsimaiset yritykset.

Öljyt ja linimentit

Nämä ovat rohdoksia öljypohjaisen nesteen muodossa. Niitä käytetään ulkoisesti erityisesti urheiluvammojen ja haavojen hoitamiseen, koska niitä voidaan hieroa suoraan vahingoittuneelle alueelle.

Laastarit/’kipsit’

Näissä rohdokset ovat kiinnitettyinä materiaaliin, joka asetetaan iholle. Laastareita käytetään pääasiassa mustelmien, nyrjähdysten ja venähdysten hoitamiseen.

Voiteet

Voiteita käytetään ihosairauksien, mustelmien, kipujen jne. hoitamiseen.