Kuppaus

Kuppaus on yksi kiinalaisista ikivanhoista hoitomuodoista. Kuppaajat ovat perinteisesti lääkäreitä, jotka työskentelevät sairaaloissa ja klinikoilla.

Pyöreään lasikupuun saadaan aikaan alipaine liekin avulla. Kuppi asetetaan akupisteille, jotka sijaitsevat meridiaaneilla. Imu aktivoi kanavaa stimuloiden Qin ja Veren virtausta koko kehossa. Kuppaukseen voidaan käyttää myös bambukuppeja, joihin alipaine saadaan keittämällä niitä ensin yrttikeitoksessa.

Kuppaus on tehokas apu erilaisiin kiputiloihin ja esim. Tuulen ja Kylmyyden aiheuttamaan akuuttiin vilustumiseen. Kupeilla voidaan ”vetää” Ulkoinen Patogeeninen Taudinaiheuttaja (UPT) ulos ja estää näin sairauden eteneminen syvemmälle tasolle. Kuppauksen rentouttavan vaikutuksen tuloksia saadaan myös kroonisten tilojen hoidossa, esim. selkäsäryt ja huono verenkierto. Pitkään jatkuneet tilat vaativat useamman hoitokerran. Laihdutustakin voidaan tehostaa kuppauksella, joka suoritetaan kahden viikon ajan päivittäin.

Kuppausmenetelmiä on erilaisia, joista jokaisella on oma vaikutuksensa kehon energiaan:

  • kiinteä kuivakuppaus; kupit pidetään paikoillaan pisteiden päällä
  • nopea kuivakuppaus; kuppeja nostellaan eli ”hypytetään” iholla
  • liukukuppaus; kuppeja liu’utetaan iholla esim. öljyn avulla tai ilman
  • neulakuppaus; kuppi asetetaan niin, että akupunktioneula jää kupin sisään
  • moksakuppaus; moksavillaa poltetaan akupunktioneulassa, tämän jälkeen kuppi asetetaan niin, että neula jää kupin sisään
  • mikroverenpäästö; ihoon pistetään pieni haava ja imetään verta kuppiin
  • yrttikuppaus; yrttikeitosta sisältävä kuppi asetetaan iholle

Kuppaus aiheuttaa usein pintamustelmia, etenkin jos alueella on Veren stagnaatiota. Mustelmat ovat kuitenkin kivuttomia ja häviävät muutamassa päivässä.