Akupunktuuri

akupunktuuriAkupunktuuri on kiinalaisen lääketieteen eniten käytetty hoitomenetelmä länsimaissa, vaikka Kiinassa pääasiallisena hoitomuotona käytetään rohdoksia. Akupunktuurilla voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä monenlaisia sairauksia (ks. Mitä hoidetaan?). Akupunktuuri tarkoittaa ohuen neulan pistämistä ihon läpi akupisteeseen ( ”acus” – neula, ”puncture” – pistää).

Suurin osa akupisteistä sijaitsee meridiaanien (energiakanavien) varrella, mutta pisteitä löytyy myös niiden ulkopuolelta. Päämeridiaaneja on 12 kpl ja ne sijaitsevat symmetrisesti kehon molemmin puolin. Lisäksi esim. korvassa on aivan oma pistejärjestelmänsä. Korva-akupunktuuria voidaan käyttää yksinään tai yhdistettynä kehon akupunktuuriin. Meridiaanit ovat yhteydessä suuriin sisäelimiin (Zang Fu), akupisteet ovat kohtia, joihin Qi kerääntyy. Jokaisella akupisteellä, joita on yhteensä 361 kpl, on tarkka sijainti ja tietyt toiminnot.

Kun syndrooma on määritelty, valitaan tilanteeseen sopivat pisteet ja hoitomenetelmä. Pisteitä valitaan yleensä useampi kerralla, näin vahvistetaan niiden terapeuttista vaikutusta. Neulan käyttö ja sen erilaiset manipulaatiotekniikat tasapainoittavat Qin ja Veren kulkua sisäelimissä ja koko kehossa. Tarkoituksena on löytää ”De Qin” tunne, jonka hoidettava voi tuntea erilaisina tuntemuksina. Usein De Qi kuvataan puutumisen, painon, lämmön, pistelyn tai vedon tunteena hoidettavaa meridiaania pitkin, tai muussa kehon osassa. De Qin löytymisen jälkeen neulat jätetään vaikuttamaan 20-30 minuutiksi, jonka aikana hoidettava rentoutuu.

Käytettävän neulan pituus ja paksuus riippuu pistokohdasta, hoidettavan koosta, iästä ja terveydentilasta. Nykyään akuneulat valmistetaan ruostumattomasta teräksestä ja ne ovat kertakäyttöisiä, näin ainakin länsimaissa.