Akupunktio on käytetyin kiinalaisen lääketieteen hoitomuoto länsimaissa. Sillä voidaan hoitaa monenlaisia vaivoja, joista kipu on yleisimmin tunnettu, mutta ei kuitenkaan läheskään ainoa käyttökohde (lue – Mitä hoidetaan?). Akupunktiossa käytetään ohuita, kertakäyttöisiä ja steriilejä neuloja, joiden avulla stimuloidaan erityyppisiä alueita kehossa hoitovaikutuksen aikaansaamiseksi.
Akupunktion tieteellinen näyttö
Akupunktiota on tutkittu länsimaissa jo lähes 40 vuoden ajan. Tutkimuksen määrä on lisääntynyt erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja samalla myös näyttö akupunktion tehosta on tullut vahvemmaksi.
Akupunktiotutkimuksen määrä on lisääntynyt merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana
Akupunktion käyttöön liittyy useita lähestymistapoja ja teorioita. Perinteinen kiinalaisen lääketieteen akupunktio perustuu akupunktiokanavien (meridiaani) ja akupunktiopisteiden käyttöön. Monet näistä pisteistä sijaitsevat kyynärvarren ja polvien alapuolella, mutta myös pisteitä torson ja pään alueella käytetään. Hoidossa käytettävät akupunktiopisteet valitaan kiinalaisen lääketieteen diagnoosin ja syndrooman mukaisesti, ja hoidon tavoitteena on kehon epätasapainotilojen ja niistä johtuvien vaivojen tai sairauksien korjaaminen.
Hoidettavia alueita löytyy myös perinteisten akupunktiopisteiden ulkopuolelta. Näitä käytetään usein lihasten tai hermojen stimulaatioon pohjautuvissa tekniikoissa. Esimerkkejä näistä tekniikoista ovat esimerkiksi triggerpisteakupunktio (ns. dry needling / kuivaneulaus) ja motorinen akupunktio (motor point acupuncture). Hyvin samantyyppisiä tekniikoita löytyy myös kiinalaisen lääketieteen sisältä, jolloin puhutaan esimerkiksi ashi-akupunktiosta tai lihasjännekanavien hoidosta.
Muut akupunktion harjoittajat Suomessa
Suomessa akupunktiota harjoittavat akupunkturistien lisäksi monet hierojat, fysioterapeutit ja lääkärit. Useimmilla heistä on opintoina akupunktion lyhytkoulutus, joka yleensä pitää sisällään triggerpisteakupunktiota ja/tai standardoituja hoitokaavoja erityyppisiin vaivoihin. Nämä lähestymistavat voivat olla tehokkaita, mutta niiden tehokkuus on usein rajattu tiettyihin yleisimmin esiintyviin hoitotilanteisiin. Kroonisissa tai monimutkaisemmissa tilanteissa kannattaakin usein kääntyä pidemmän koulutuksen saaneen akupunktiohoitajan puoleen. Lue – Terapeutin valinta